Militairen opnieuw naar rechter om pensioengat

Janneke (Janneke141)

Oud-personeelsleden gaan opnieuw proberen om financiële tegemoetkoming af te dwingen bij de rechter vanwege het pensioengat dat is ontstaan door de verhoging van de AOW-leeftijd. Die bleek tijdens een protestactie donderdag in Den Haag, waar kamerleden Fred Teeven (VVD) en Angelien Eijsink (PvdA) aankondigden tegen een motie te stemmen die dit probleem zou oplossen.

Het financiële probleem ontstaat omdat Defensie haar personeel verplicht eerder met pensioen stuurt dan de verplichte pensioenleeftijd: het Functioneel LeeftijdsOntslag. Om de periode tot de pensioenleeftijd te overbruggen heeft Defensie een regeling voor oud-militairen en voormalig burgerpersoneel. Die regeling stopt echter bij 65, terwijl de AOW-leeftijd inmiddels is verhoogd tot 67. Gevolg hiervan is dat oud-militairen een tijd lang een veel te laag inkomen krijgen, in sommige gevallen zelfs onder de bijstandsnorm.

Dit probleem was al bekend ten tijde van het lente-akkoord (in 2012, tussen VVD, CDA, D66 en CU) maar men creëerde toen geen oplossing. Die is er tot op heden nog steeds niet. Minister Hennis kwam vorig jaar tot een overeenkomst met de vakbonden, maar de rechter keurde die af omdat de compensatie onvoldoende zou zijn. Gevolg: er is nog steeds geen compensatie.

De motie die in de Tweede Kamer ligt zorgt voor volledige compensatie. De PvdA noemt die motie bij monde van Eijsink onuitvoerbaar en niet realistisch, en wil zoeken naar een manier voor gedeeltelijke compensatie op maat. Volgens Fred Teeven (VVD) is er ook al gedeeltelijke compensatie, en is deze motie 'niet de oplossing'.

Enkele tientallen militairen (of hun weduwen) hebben uit protest inmiddels hun medaille van verdienste teruggestuurd naar het ministerie of de regering. Begin 2017 dient de zaak bij de Centrale Raad voor Beroep.