Queen dankzij 'jong' weer bovenaan Top 2000

Redactie

Heel erg verrassend is het niet, ook dit jaar staat Bohemian Rhapsody van Queen weer bovenaan de Top 2000. De lijst, uitgezonden op NPO Radio 2, werd al dertien keer aangevoerd door de Britse band met de in die tijd vooruitstrevende videoclip. Wel opvallend is dat veel mensen onder de 35 jaar erop stemden.

Vorig jaar stond Queen nog op de tweede plek, na Imagine van John Lennon. Het lied kreeg in 2015 een nieuwe lading omdat het een symbool werd voor hoop, na de aanslagen in Parijs. Hotel California van Eagles staat nu op nummer 2; Led Zeppelins Stairway To Heaven op 3. Geen podiumplek dus voor de dit jaar overleden Prince, David Bowie en Leonard Cohen.

Dit jaar konden mensen op vijf nummers meer stemmen dan voorgaande jaren. Daarmee is een recordaantal stemmen van ongeveer 6,5 miljoen uitgebracht. Vorig jaar waren dat er circa 4,5 miljoen.

Tien miljoen
Stemmers tot 35 jaar kozen dit jaar massaal voor Queen. Ook voor de groep 35 tot 55 jaar was de Britse band favoriet. In de categorie 55-plus ging de voorkeur naar Hotel California.

Naar de Top 2000 kijken en luisteren elk jaar ongeveer tien miljoen mensen. De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is op de radio te horen van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond. Op tv zijn er onder meer de Top 2000 Quiz en Top 2000 a Gogo.

Queen dankzij 'jong' weer bovenaan Top 2000
Queen dankzij 'jong' weer bovenaan Top 2000 (Foto: BuzzE)