Blokhuis: Leonard Cohen grootste poŽet in popmuziek

Redactie

De grootste poëet in popmuziek, noemt popmuziekkenner Leo Blokhuis de donderdag overleden zanger en dichter Leonard Cohen.

"Cohen was mysterieus, spiritueel. Waar Bob Dylan de intelligentie in de popmuziek bracht, was het Cohen die dit heeft geperfectioneerd. Vooral in zijn laatste album", aldus Blokhuis. Hij noemt het opmerkelijk dat er in het laatste jaar twee 'requiem-achtige' albums zijn uitgekomen, te weten You Want it Darker en Blackstar van de in januari overleden David Bowie.

Blokhuis zag de Canadese singer-songwriter een aantal keer live optreden, waaronder in de Amsterdamse Ziggo Dome, en spreekt van een 'ongelooflijk bijzondere artiest en waardige heer die mooie melodieën schreef'. "Hij is uiterst charmant, bijna sexy, en pakte iedereen in de zaal in."

Toch is hij niet zo te spreken over Cohen's periode in de jaren tachtig 'toen hij synthesizers ging ontdekken'. "Desondanks behoort hij als schrijver van tekst en muziek tot een eenzame klasse". Voor hem persoonlijk omschrijft Blokhuis Cohen als een natuurwet die er altijd is geweest. "Ik kende zijn teksten al voordat ik wist dat er überhaupt popmuziek bestond."

Aandacht
Het overlijden heeft ervoor gezorgd dat zijn muziek weer volop in de aandacht staat. Een dag later is de verkoop van Cohens muziek verdubbeld, aldus bol.com.

Ook in de iTunes-lijst is Cohen vrijdag goed vertegenwoordigd. Rond het middaguur stond hij met negen singles bij de eerste honderd. Hallelujah is met een achtste plek de meest gedownloade track, zijn laatste single You Want It Darker volgt op plaats negen. Verder staan onder meer Take This Waltz, Suzanne en So Long, Marianne in de lijst.

Cohens laatste album You Want It Darker was de afgelopen weken al een van de best verkochte platen. Twee weken geleden kwam het met ruime voorsprong binnen op de eerste plaats van de albumlijst. De plaat verkocht toen ruim de helft meer dan de nummer twee: Anouk. Bij bol.com gaat You Want It Darker het vaakst over de virtuele toonbank, op de voet gevolgd door een verzamelalbum van Cohen.

Op de valreep scherpte Cohen ook nog eens zijn eigen record van oudste artiest met een nummer 1-hit in de Album Top 100. Die heeft hij al sinds februari 2012 in handen toen hij als 77-jarige met Old Ideas de eerste stek in handen kreeg. In september 2014 verbeterde hij het record ook al eens toen hij als tachtigjarige met Popular Problems de eerste plaats bereikte.

Documentaire
De Nederlandse Publieke Omroep zendt vrijdagavond een documentaire over de artiest uit. Op NPO 2 is om 22.55 uur Het uur van de wolf: 'Leonard Cohen - I'm your man' te zien.

In de film vertelt de artiest openhartig over zijn leven en brengen artiesten als U2, Rufus Wainwright en Nick Cave zijn mooiste nummers ten gehore tijdens een tributeconcert.

In de Wereld Draait Door haalt presentator Matthijs van Nieuwkerk samen met pianiste Iris de Hond en componist-tekstschrijver Henk Hofstede herinneringen op aan de muzikant.

In het actualiteitenprogramma EenVandaag reageert cabaretier Herman van Veen op het verscheiden van Cohen. Hij droeg vrijdagmiddag in een video al een gedicht op aan zijn idool. "Een wijze man is heengegaan, moet verder met dat droevig weten", sluit hij zijn poëtische eerbetoon af.

Blokhuis: Cohen grootste poëet in popmuziek
Blokhuis: Leonard Cohen grootste poëet in popmuziek (Foto: BuzzE)