Zilver voor BMX'er Van Gorkom

heywoodu

Twee van de drie Nederlandse BMX'ers hebben zich bij de mannen geplaatst voor de olympische finale. In Rio de Janeiro was het na de halve finales afgelopen voor Twan van Gendt, terwijl Jelle van Gorkom en vicewereldkampioen Niek Kimmann het wel haalden.

Van Gorkom werd in zijn drie runs in de halve finale achtereenvolgens tweede, zesde en derde en dat was genoeg om als tweede door te gaan naar de eindstrijd. De Australiër Anthony Dean was met drie zeges oppermachtig, terwijl ook de Colombiaan Carlos Ramirez en de Amerikaan Nicholas Long zich nipt plaatsten voor de finale.

Kimmann en Van Gendt stonden na twee runs op gelijke hoogte: Kimmann werd vierde en zesde, Van Gendt twee keer vijfde. In de beslissende derde heat liet Kimmann echter zien waarom hij ex-wereldkampioen en huidig vicewereldkampioen is. Met een briljante actie in de eerste bocht pakte hij de tweede plek, wat hem een finaleplaats opleverde. Van Gendt werd nipt gepakt door Tory Nyhaug en daardoor staat de Canadees in de finale. De Australiër Sam Willoughby won drie keer en ging overtuigend naar de finale, terwijl ook de Amerikaan Connor Fields zich plaatste. 

Van Gorkom in zijn halve finale (PROSHOTS/Action Images)
Van Gorkom in zijn halve finale (PROSHOTS/Action Images)

Update 20.30 uur

Jelle van Gorkom heeft olympisch zilver veroverd. De 25-jarige Nederlander kende geen briljante start, maar stoomde gedurende de finale steeds verder op naar voren. In de allerlaatste bocht dook hij nog onder de Amerikaan Nicholas Long en de Colombiaan Carlos Ramirez door, waarmee het zilver binnen was. Tegen de Amerikaan Connor Fields was geen kruit gewassen, hij finishte ver voor de rest en pakte goud.

Long en Ramirez kregen aanvankelijk beiden het brons toegewezen, ook al leek het er op de finishfoto op dat de Colombiaan toch echter eerder over de streep kwam. Dat bleek dan ook, want Long werd teruggezet naar de vierde plek. Niek Kimmann deed in het begin redelijk mee, maar viel op het beslissende moment terug tot plek zeven. De Australiërs Willoughby en Dean waren kansloos: Dean haalde de finish niet, Willoughby werd zesde.