Slowaak wint epische 50 kilometer snelwandelen

heywoodu

De Slowaakse snelwandelaar Matej Toth heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen op de 50 kilometer, hét cultonderdeel van de Spelen. De wereldkampioen deelde zijn race perfect in en stoomde aan het eind op naar goud na drie uur, veertig minuten en 58 seconden snelwandelen. Vorig jaar, na zijn wereldtitel, beantwoordde Toth overigens nog vele vragen van FOK!kers, wat hier te lezen is.

Al vroeg in de wedstrijd ging de Franse wereldrecordhouder Yohann Diniz er vandoor. Hij nam een alsmaar grotere voorsprong en had halverwege al richting de twee minuten te pakken op de rest van het veld. Achter Diniz liep een achtervolgende groep van zo'n acht man, waaronder Diniz' voornaamste uitdagers: de Slowaak Matej Toth en de Australiër Jared Tallent, regerend kampioen. Ook Evan Dunfee zat er nog bij en het was juist de Canadees die, samen met Toth, de achtervolging begon te leiden. Voor de liefhebbers: in het eerdergenoemde interview beantwoordde niet alleen Toth, maar ook de sympathieke Dunfee de vragen van FOK!kers.

Dunfee en Toth leken zich wat af te scheiden van de rest van het groepje en vooral Dunfee had het tempo plotseling erg goed te pakken. Hij liep weg en zag niet veel later het onmogelijke gebeuren: Diniz stond langs de kant van de weg. De Fransman leek de nodig darmproblemen te hebben, waar een natte spons het voornaamste slachtoffer van werd..

Dunfee op kop van de wedstrijd (PROSHOTS/Action Images)
Dunfee op kop van de wedstrijd (PROSHOTS/Action Images)

Dunfee liep langs Diniz en gaf de Fransman een bemoedigende tik op de schouder, waarna ook Diniz weer verder liep en samen met de Canadees op kop ging. Het duurde niet lang voor Diniz het verschroeiende tempo van zijn medekoploper moest laten gaan en niet veel later was de Fransman ook door de achtervolgende groep ingehaald. Na 40 kilometer kwam die groep ook weer bij Dunfee en dit keer ging Tallent er vandoor.

Achter de Australiër, die alsmaar verder wegliep, bleven Toth, Dunfee en de Japanner Hirooki Arai over in de strijd om het zilver. Dunfee leek zijn kompanen te moeten laten gaan: hij zakte verder en verder weg en stevende af op plek vier. Zes kilometer voor het einde kreeg ook Arai het moeilijk en wandelde Toth vastberaden naar de tweede plek, met nog altijd Tallent er ruim voor. Dat veranderde in de laatste kilometers echter in rap tempo: de Slowaak wandelde met rasse schreven naar Tallent, die steeds moeilijker leek te lopen.

Toth deelde zijn wedstrijd perfect in en wandelde naar goud (PROSHOTS/Action Images)
Toth deelde zijn wedstrijd perfect in en wandelde naar goud (PROSHOTS/Action Images)

Een paar kilometer voor het einde had Toth de Australiër te pakken en hij ging er gelijk vandoor. Tallent kreeg het bijzonder moeilijk, maar wist toch nog stand te houden in de strijd om zilver. Het gevecht om brons was nog razendspannend: Dunfee maakte een achterstand van bijna twintig seconden op Arai weer goed en sloot aan bij de Japanner, die hem vervolgens echter een fikse duw gaf. Vanaf dat moment was het klaar met de Canadees, die compleet uitgeteld en strompelend als vierde over de finish kwam. 

We besluiten het verslag van een werkelijk briljante vijftig kilometer overigens nog met een noemenswaardig feitje: sinds Slowakije als 'onafhankelijk' land op de Spelen staat, dus niet als Tsjechoslowakije, won het nu negen gouden medailles. Het goud van Toth is echter pas de allereerste die buiten het slalomkanoën gewonnen wordt.