Ongekende zegereeks worstelaarster ten einde

heywoodu

De ongelooflijke zegereeks van worstelaarster Saori Yoshida is ten einde gekomen. De dertienvoudig wereldkampioene en winnares van olympisch goud in 2004, 2008 en 2012 verloor in de finale voor het eerst in haar lange loopbaan een gevecht op een groot toernooi.

De Amerikaanse Helen Maroulis was in de finale van de klasse tot 53 kilogram zeer verrassend sterker dan de 33-jarige Yoshida. De negen jaar jongere Amerikaanse nam brutaal een voorsprong en stond die simpelweg niet meer af, waarmee het eerste Amerikaanse worstelgoud bij de vrouwen ooit binnen was. Brons was er voor de Oekraïnse Nataliya Sinishin, uitkomend voor Azerbeidzjan, en de Zweedse Sofia Mattsson.

In de klasse tot 63 kilogram kon Japan wél juichen. De 21-jarige vicewereldkampioene Risako Kawai versloeg in de finale de Wit-Russische Maryia Mamashuk, die genoegen moest nemen met zilver. Yekaterina Larionova uit Kazakhstan pakte het brons, net als Monika Michalik uit Polen. 

De Canadese Erica Wiebe zorgde voor een flinke stunt door in de zwaarste klasse, die tot 75kg, het goud voor zich op te eisen. De Kazakhse Guzel Manyurova dolf in de finale het onderspit. Zhang Fengliu uit China pakte een van de twee bronzen medailles, terwijl Annabelle Ali uit Kameroen net niet voor een daverende sensatie kon zorgen: ze verloor in de strijd om brons van de Russische Ekaterina Bukina. 

Maroulis kan nauwelijks geloven dat ze de al vijftien jaar dominante Yoshida verslagen heeft (Foto: Getty)