Apple wil minder geld van ontwikkelaars

anoniem_13042019115511

Apple gaat minder geld inhouden van app-ontwikkelaars. Het techbedrijf houdt nu 30 procent van de opbrengst in. Bij abonnementen gaat dat veranderen. Als iemand meer dan een jaar een abonnement heeft, mag de app-ontwikkelaar na het eerste jaar 85 procent houden. Dat heeft Apple-topman Phil Schiller tegen website The Verge gezegd.

Het wordt ook mogelijk om alle apps in abonnementvorm aan te bieden. Dat is nu nog voorbehouden aan een beperkt aantal categorieën. Ontwikkelaars zouden door de nieuwe stap ook bijvoorbeeld een abonnement op een spelletje kunnen verkopen.

Een andere grote verandering in de App Store wordt de verkoop van reclames. Zo kunnen ontwikkelaars bij een zoektocht naar bepaalde trefwoorden hun app boven aan de lijst laten tonen. Volgens Schiller heeft Apple lang getwijfeld hoe dat aan te pakken "op een manier waar allereerst onze klanten tevreden over zullen zijn". Hij denkt dat de gevonden oplossing ook "eerlijk voor ontwikkelaars én indie-ontwikkelaars" is.

App-ontwikkelaars klagen al geruime tijd dat het steeds moeilijker is om voldoende geld te verdienen aan de App Store. Dat komt deels door de trend naar freemium-apps, waarbij de app zelf gratis is, maar voor extra opties moet worden betaald. Ook is er nu geen manier om geld te verdienen aan een update, anders dan die update verkopen als een nieuwe app, terwijl het doorontwikkelen van een bestaande app veel tijd kost.

Schiller maakte de aanwijzingen bekend aan de vooravond van Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC. Die gaat maandag van start.

Apple wil minder geld van ontwikkelaars
Apple wil minder geld van ontwikkelaars (Foto: BuzzT)