Sportminister Rusland: "Trek licentie Zwitsers dopinglab in"

heywoodu

De Russische sportminister Vitaly Mutko was al een halve dag niet in het nieuws geweest en dus liet hij weer eens van zich horen. Tegenover persbureau TASS vertelde Mutko wat hij vindt van het antidopinglaboratorium in Lausanne: de Zwitsers zouden hun licentie kwijt moeten raken, volgens de sportminister.

"Ze gaan stalen hertesten van de Olympische Spelen van 2008, maar leggen niet uit waarom ze dat doen", foetert Mutko, die veertien sporters alsnog positief bevonden zag worden. Twee daarvan, snelwandeltopper Denis Nizhegorodov en de middelmatige roeier Aleksandr Kornilov, bleken bij het testen van de tweede B-staal echter alsnog negatief. 

"Twee van die zogenaamd positieve stalen bleken ineens niet positief en dus was er spreke van een fout-positief resultaat. Volgens de Code van wereldantidopingautoriteit WADA moet een lab dat fout-positieve resultaten meldt haar accreditatie kwijtraken. Ook moeten alle andere testresultaten uit datzelfde laboratorium ongeldig verklaard worden", beweert Mutko.

Hij gaat daarmee overigens voorbij aan het feit dat de WADA-Code het helemaal niet verplicht stelt om de licentie van een lab in te trekken als een tweede test toch negatief blijkt. Er bestaat wel een mogelijkheid om het laboratorium tijdelijk op non-actief te stellen, maar ook dat is zeker geen verplichting en lijkt ook verre van waarschijnlijk. Daar staat nog buiten dat het simpelweg onwaar is dat alle resultaten direct ongeldig verklaard moeten worden: niet alle stalen worden immers in exact dezelfde run getest.