Kaltenborn: "F1 geen eerlijke competitie meer"

Peterselieman

De Formule 1 is niet langer een eerlijke competitie, zo vindt Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn. Dit komt volgens haar door de manier waarop de sport bestuurd wordt en hoe de gelden verdeeld worden. Het is dan ook niet voor niets dat het Zwitserse team vorig jaar samen met Force India een officiële klacht indiende bij de Europese Commissie. Sinds die tijd is echter niets veranderd, waardoor renstallen als Sauber en Manor nog steeds worstelen om te overleven.

Kaltenborn sprak hierover met Motorsport. "Dat is jammer, omdat we zo'n fantastische sport hebben. We hebben een fantastisch product en controverses dragen hier aan bij. Anders zou het maar een saaie boel zijn. Er is niet veel nodig om de sport te veranderen en het is dan ook frusterend dat Force India en wij geprobeerd hebben om met de aandeelhouders in contact te komen en hen iets te laten veranderen."

Geld is niet het enige deel van de Formule 1 dat Kaltenborn dwars zit. Ook de mogelijkheid van de grote teams om de regels te bepalen zint haar niet. "Iedereen weet hoe de deals tot stand zijn gekomen en het ergste is niet dat als je iets niet zint je het wilt veranderen, maar dat het grote invloed heeft op de concurrentie, dat is waar wij mee zitten. Het zorgt ervoor dat de strijd niet meer eerlijk zal verlopen."

Juist het feit dat teams privileges af kunnen dwingen en dat deze de competitiestrijd negatief kunnen beïnvloeden zint Kaltenborn niet. Zo zou Sauber als het vooraan gereden zou hebben niet hetzelfde worden behandeld als enkele andere teams die een deel van de inkomsten onderling mogen verdelen. "Ik wil een level playing field. Daarna is het aan jou om er het maximale uit te halen."

Dat Sauber in de financiële problemen zit draagt aan dit standpunt niet bij. Volgens Kaltenborn zullen de problemen opgelost worden, al kost dit nog enige tijd.