VO-raad pleit voor vijfjarige vmbo

anoniem_13042019115511

Vmbo-leerlingen moeten een jaar langer de tijd krijgen om hun diploma te halen. Dat stellen de VO-raad, de koepel van middelbare scholen en de Stichting Platforms Vmbo (SPV), meldt Trouw woensdag.

Deze organisaties pleiten in een brief aan de Tweede Kamer voor een vijfjarig vmbo om dezelfde kansen te bieden als aan havisten en vwo'ers. Vwo'ers zitten zes jaar op school, havisten vijf en vmbo'ers maar vier. De organisaties vinden het niet juist dat kinderen op hun zestiende al de wereld in gestuurd worden.

"De leerlingen met de meeste kansen, de vwo'ers, zitten het langst in het voortgezet onderwijs", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad. "Vmbo'ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar dat grote ROC moeten." Dat is te jong, vindt hij.

De MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) pleitten vorig jaar al om de vmbo-opleiding met een jaar te verlengen en samen te voegen met de havo, zodat vmbo'ers later kunnen kiezen welke richting ze op willen.

VO-raad pleit voor vijfjarige vmbo
VO-raad pleit voor vijfjarige vmbo (Foto: ANP)