Bouterse: IMF gaat Suriname steunen

Redactie

Om de financiële problemen van Suriname te verlichten is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereid 478 miljoen dollar (bijna 424 miljoen euro) aan het Zuid-Amerikaanse land te lenen. Suriname zal dit geld gebruiken om de bijna lege staatskas te vullen. Dat heeft president Desi Bouterse woensdagmiddag (lokale tijd) tijdens een persconferentie in Paramaribo gezegd.

Ook andere buitenlandse instanties hebben toezeggingen gedaan voor financiële steun, zei Bouterse. Hij verwacht in totaal ongeveer 1 miljard dollar (circa 887 miljoen euro) te ontvangen. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden geld wordt geleend.

Het land heeft al meer dan een half jaar grote financiële problemen. De Surinaamse dollar is daardoor al meer dan 50 procent in waarde gedaald. Volgens de regering zijn de problemen ontstaan door de lage wereldmarktprijzen voor olie en goud, belangrijke exportproducten voor Suriname. Veel Surinamers zijn er echter van overtuigd dat de slechte situatie het gevolg is van te hoge uitgaven en corruptie door de regering van Bouterse.

Bouterse: IMF gaat Suriname steunen
Bouterse: IMF gaat Suriname steunen (Foto: ANP)