Aantal comazuipers stijgt

qltel

Ondanks dat de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen is verhoogd naar 18 jaar, is het aantal comazuipers vorig jaar fors gestegen. Volgens het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid is dat geen wonder, de leeftijdsgrens wordt nauwelijks gecontroleerd en alcohol is makkelijk te krijgen.

Vorig jaar zijn er 931 jongeren als gevolg van te veel alcohol in het ziekenhuis beland, in 2014 waren dit er 545. Bijna 700 kinderen die werden opgenomen hadden een alcoholvergiftiging door te veel drank. Gemiddeld hadden de jongeren een promillage van 1,94, wat overeenkomt met 6 glazen alcohol bij meisjes en 10 bij jongens. Het promillage is echter pas later gemeten, zodat ze waarschijnlijk nog meer gedronken hadden. Gemiddeld waren deze jongeren 3 uur buiten westen.

Het verhogen van de wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol naar 18 jaar heeft dus niet de gewenste invloed gehad. Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is niet verbaasd: "Alcohol blijft makkelijk te krijgen voor jongeren, bijvoorbeeld door vrienden het te laten halen. Bovendien wordt er nog veel reclame gemaakt voor alcohol en wordt de leeftijdsgrens niet streng gecontroleerd."

De meeste jongeren gaven aan dat ze sterke drank hadden gedronken, gevolgd door bier, mixdranken en wijn. De gemiddelde leeftijd van deze jongeren was 15,4 jaar. Het aantal meisjes is bijna net zo groot (47%) als jongens (53%).

Van Dalen hekelt de alcoholindustrie, die volgens hem meer reclame gaat maken als de verkoop inzakt. "Jongeren trekken zich weinig aan van waarschuwingen, dat is echt te veel van hen gevraagd. Ze zullen pas minder kopen als het moeilijker wordt of duurder," zegt hij.