Franchise-films doen het goed bij de MTV Movie Awards

Peter Breuls

Bij de MTV Movie Awards is een grote waardering voor films van langlopende franchises uitgesproken. Dit blijkt uit de nominaties voor de filmprijzen, die vandaag bekend zijn gemaakt.

Wanneer het aantal nominaties per film wordt geteld belandt het meest recente hoofdstuk uit de Star Wars-franchise, The Force Awakens, bovenaan de lijst met elf nominaties. Deadpool, onderdeel van de X-Men-franchise, is met acht nominaties de nummer twee en de elfde film uit het Marvel Cinematic Universe, Avengers: Age of Ultron, volgt met zes nominaties. In totaal zijn tien van de 37 genomineerde films onderdeel van een filmserie of -franchise die al drie of meer films heeft voortgebracht.

De MTV Movie Awards zijn publieksprijzen, gericht op een jong publiek, waarvan de nominaties worden gekozen door een redactie van MTV zelf. Uit de nominaties valt af te leiden dat deze redactie grote kansen ziet voor films gebaseerd op bestaande personages, eerdere films of actieformules die een groot publiek aanspreken, al zijn er ook vermeldingen voor de minder voor de hand liggende of 'grote' namen. Zo krijg Alicia Vikander een nominatie voor haar optreden in Ex Machina en Brie Larson voor haar rol in Room.

Natuurlijk heeft MTV ook categorieën die niet bepaald gebruikelijk zijn bij de grote awardshows. Zo is er een Best Kiss, Best Fight en kan het publiek stemmen op de beste held of de beste schurk. Nieuwe categorieën dit jaar zijn beste waargebeurde verhaal en beste documentaire, waarin ook een titel voorkomt die alleen te vinden is op Netflix; de biopic What Happened, Miss Simone?

Naast meerdere nominaties per film mogen ook sommige acteurs zich wat bescheiden trots aanmeten voor het vaker dan één keer genomineerd zijn. Zo is Ryan Reynolds vijfmaal in de lijst te vinden (beste mannelijke rol, beste komische rol, beste actierol, beste kus met Morena Baccarin, beste gevecht met Ed Skrein, voor Deadpool), Daisy Ridley viermaal (beste vrouwelijke rol, doorbraak, beste held en beste gevecht, voor Star Wars), Jennifer Lawrence driemaal (beste vrouwelijke rol in Joy, beste actierol en beste held voor Mockingjay 2), Charlize Theron driemaal (beste vrouwelijke rol, beste held, beste gevecht met Tom Hardy voor Mad Max: Fury Road) en Amy Schumer ook driemaal (doorbraak, beste komische rol, beste kus met Bill Hader voor Trainwreck).

Opvallend is dat MTV het begrip 'jaar' wat verschuift ten opzichte van andere awardshows. Voor Film van het Jaar zijn films uit 2015 en 2016 genomineerd; de kanshebbers voor de titel zijn Age of Ultron, Creed, Deadpool, Jurassic World, The Force Awakens en Straight Outta Compton.

De MTV Movie Awards worden uitgereikt op 10 april vanuit de studio's van Warner Bros. (dat zelf 18 nominaties heeft). De show wordt gepresenteerd door Dwayne Johnson (twee nominaties voor San Andreas) en Kevin Hart (één nominatie voor Ride Along 2) en is te zien in de nacht van 10 op 11 april, of in de avond van 11 april. Fans die mee willen stemmen kunnen dat, zolang MTV denkt dat je in de VS woont en tot 20 maart, doen via de site van MTV of door 'mtv vote' in te tikken op Google.

Star Wars: Rey en BB-8
Daisy Ridley is viermaal genomineerd; The Force Awakens elf keer