Ex-dopingbaas Rusland: "Meldonium verbieden oneerlijk en politiek"

heywoodu

De voormalig baas van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, Nikolai Durmanov, zegt dat het hartmedicijn meldonium ten onrechte op de lijst met verboden middelen terecht is gekomen. In de afgelopen dagen zijn veel Russische toppers in diverse sporten betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel, waaronder tennisster Maria Sharapova en schaatser Pavel Kulizhnikov.

"Iedereen weet dat het oneerlijk is dat meldonium op de lijst met verboden middelen is gezet", zegt Durmanov tegenover R-Sport"Om op de zwarte lijst te komen moet een middel gevaarlijk zijn voor de gezondheid, prestaties bevorderen en/of onethisch zijn. In dit specifieke geval is er door WADA (wereldantidopingautoriteit, red.) veel te kort onderzoek gedaan. Wel ontdekten ze dat meldonium vooral in Oost-Europa veel gebruikt wordt en op basis van dat laatste besloten ze het op de verboden lijst te zetten", foetert Durmanov. 

"Normaal gesproken wordt er uitgebreid onderzoek gedaan, is men bezig met experimenten en worden er zelfs experts van universiteiten bijgehaald. Dan gaat men onderzoeken of er wel een sportief voordeel te behalen valt, voordat een middel eventueel op de zwarte lijst terechtkomt. Zo'n voordeel is simpelweg niet waar te nemen met enigszins betrouwbare onderzoekstechnieken", zegt Durmanov, waarmee hij diverse andere studies tegen lijkt te spreken. Het middel zou vooral bevorderend zijn bij het herstellen van de zuurstofbalans in het lichaam.