Wereldrecordhouder Kulizhnikov betrapt op doping

heywoodu

Schaatser Pavel Kulizhnikov is inderdaad betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Eerder op dinsdag werd al bekend dat hij zich had afgemeld voor de World Cup-finale van deze week in Heerenveen, wat bij de meeste schaatsfans al tot de nodige speculaties leidde. 

Russische media melden dinsdagmiddag dat de tweevoudig wereldkampioen sprint (2015 en 2016) inderdaad betrapt is op meldonium. Dat hartmedicijn is sinds 1 januari verboden, waarna in de laatste weken de ene na de andere topsporter voor de bijl gaat. Onder meer toptennisster Maria Sharapova, olympisch shorttrackkampioen Semen Elistratov en olympisch kunstschaatskampioene Ekaterina Bobrova zijn betrapt op het middel. 

Kulizhnikov is toch weer een verhaal apart. De nu 21-jarige sprintbom werd op het WK junioren van 2012 betrapt op doping en kreeg een schorsing van twee jaar aan zijn broek. Vervolgens kwam hij terug en domineerde hij al in zijn eerste seizoen het wereldwijde sprinten, tot frustratie van vele schaatsliefhebbers. Dit seizoen ging zijn dominantie nog een stapje verder: hij won opnieuw de wereldtitel sprint, pakte de wereldtitels op de 500 en 1000 meter en dook op de korste afstand als eerste schaatser ooit onder de 34 seconden. Vanwege zijn eerdere schorsing lijkt de kans aannemelijk dat schaatsfans in elk geval geen last meer zullen gaan hebben van Kulizhnikov.