Groothuis stopt met schaatsen

DeLuna

Stefan Groothuis stopt met schaatsen. Komend weekend komt de 34-jarige schaatser uit Voorst voor het laatst in actie tijdens de wereldbekerfinale in Thialf. 

Groothuis heeft veel prijzen gewonnen in zijn carrière. Hij wist op de NK Sprint zes keer goud te veroveren, iets wat alleen Gerard van Velde en Jan Bos ook hebben gepresteerd. Op de NK Afstanden wist hij nog drie keer goud te pakken op de 1.000 meter en één keer op de 1.500 meter. In het internationale veld brak hij pas laat door. In 2012 in Calgary wist hij op 30-jarige leeftijd wereldkampioen sprint te worden. Twee maanden later won hij goud op de WK Afstanden in Heerenveen op de 1.000 meter. Het hoogtepunt in zijn carrière kwam op de Olympische Spelen in Sochi in 2014. Daar pakte hij het goud op de 1.000 meter. 

Naast deze hoogtepunten kende Groothuis ook veel diepe dalen. In 2011 kampte Groothuis met een depressie. In 2013 gaf hij een interview aan de NOS waarbij hij aangaf dicht bij zelfmoord te zitten. Aanleiding daarvoor was de periode 2009-2011  waarin hij verscheidene keren vierde werd op titeltoernooien. Van nature kan Groothuis niet tegen zijn verlies. Daarnaast liep het helemaal mis toen hij te veel betaalde voor een koophuis en dus financieel ook in de knoei kwam. In 2012 kwam de ommekeer. Hij kreeg een kind, werd wereldkampioen sprint en pakte goud op de WK Afstanden. 

Groothuis sluit zijn carrière niet af zoals hij had gewild. Aan het begin van het seizoen viel hij op een natte skeelerbaan waardoor blessures aan de schouder en aan de enkel hem achtervolgden. Hij wist nog wel twee keer brons (1.000 en 1.500 meter) te pakken op de NK Afstanden. Bij de komende wereldbekerfinale rijdt Groothuis alleen de teamsprint. Daarna zal hij afscheid nemen van het publiek en de sport.