Olympisch shorttrackkampioen betrapt op doping

heywoodu

Opnieuw is een grote naam in de sportwereld betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dit keer is het de beurt aan de Russische shorttracker Semen Elistratov. Hij is betrapt op het gebruik van meldonium, het sinds 1 januari 2016 verboden middel dat inmiddels al flink wat atleten de kop heeft gekost. Het rijtje bestaat al uit hardlopers, een wielrenner, biatleten, een olympisch kunstschaatskampioene, tennisster Maria Sharapova en nu dus ook een shorttrackkampioen.

Elistratov won in Sochi twee jaar geleden olympisch goud op de aflossing. Vorig jaar pakte hij op de 1500 meter in Moskou de wereldtitel. Eerder dit jaar won hij op het EK in Sochi nog drie keer goud. Eerder werd al bekend dat Elistratov het WK - dat deze week begint - zou missen 'vanwege ziekte'. 

Meldonium staat sinds 1 januari op de lijst met verboden middelen van wereldantidopingorganisatie WADA. Betrapte atleten zeggen het als medicijn gebruikt te hebben. Het lijkt echter toch iets te toevallig dat plotseling de ene na de andere wereldtopper een prestatiebevorderend hartmedicijn nodig zegt te hebben, waardoor veel sportfans van de 'smoesjes' niks geloven.