FIFA: "Wij zijn zelf slachtoffer"

Peterselieman

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zich bij monde van woordvoerder Walter De Gregorio in de slachtofferrol gedrukt. De FIFA is betrokken bij twee grootschalige onderzoeken. De Zwitserse overheid onderzoekt de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, terwijl de Amerikaanse justitie grootschalige afpersing, fraude en witwassen onderzoekt. Hiervoor zijn vandaag zeven arrestaties verricht.

De Gregori: "De FIFA lijdt onder deze gebeurtenissen, maar we zijn blij dat het gebeurt. Het is niet goed voor ons imago, maar wel met het oog op vooruitgang. We kijken uit naar de resultaten van het onderzoek en werken volledig mee."

Komende vrijdag staan de verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap op het programma. Deze gaan evenals het FIFA-congres gewoon door, aldus De Gregorio. Ook de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 zullen niet aan andere landen toegewezen worden.

De twee onderzoeken staan los van elkaar. Het Zwitserse onderzoek is er op initiatief van de FIFA gekomen, zo liet De Gregorio weten. Aangifte werd gedaan naar aanleiding van het onderzoek van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. Er is niet zoals door de media gemeld een inval geweest in het hoofdkwartier van de FIFA, maar normale overdracht van informatie die gevraagd werd.

"Voorzitter Sepp Blatter heeft hier niks mee te maken, behalve dat hij voorzitter is. Wij wisten op voorhand helemaal niets van de gebeurtenissen van 6 uur vanmorgen. Anders was ik gisteravond wel vroeger naar bed gegaan. Blatter is er vrij ontspannen onder, want hij heeft er niks mee te maken. Natuurlijk is er vandaag wel wat meer stress dan anders, maar hij is kalm en werkt overal aan mee. Natuurlijk is hij niet blij met wat er gebeurt. Het is een verrassing dat het vandaag gebeurt, maar niet dát het gebeurt."

De FIFA wil vooralsnog de namen van de gearresteerde personen niet vrijgeven, noch worden ze geschorst. Dat laatste zal pas gebeuren bij een veroordeling.