KNVB Beker: Uitslag Ajax - Vitesse

Redactie

Ajax is donderdag uitgeschakeld in de KNVB-beker. In de Amsterdam ArenA was Vitesse de Amsterdammers met 4-0 de baas. Dat was een evenaring van de grootste thuisnederlaag van de ploeg in het betaalde voetbal. Voor rust scoorden Bertrand Traoré en Zakaria Labyad voor Vitesse. In de tweede helft namen weer Traoré en Valeri Qazaishvili de Arnhemse goals voor hun rekening.

Vitesse slaagde er eindelijk in om zichzelf overtuigend voor een veldoverwicht te belonen. In de eredivisie is de club uit Arnhem ook bijna wekelijks de bovenliggende partij, maar toch vindt het elftal van trainer Peter Bosz zich na zestien competitiewedstrijden terug op de twaalfde plaats van de ranglijst. Die teleurstellende klassering beweegt Vitesse niet om concessies te doen aan de eigen spelopvatting. Ook op bezoek bij de regerend kampioen uit Amsterdam probeerde de club uit de hoofdstad van Gelderland het spel te domineren.

Met dank aan Ajax wist Vitesse dit keer een aardig optreden wel van voldoende doelpunten te voorzien. Traoré strafte na 22 minuten defensief geklungel van Joël Veltman af. Na 44 minuten kopte Davy Klaassen de bal zomaar in de voeten van Zakaria Labyad. De linksbuiten bedacht zich geen moment en knalde de bal van wel dertig meter via de onderkant van de lat achter keeper Diederik Boer, die het doel van Ajax in de KNVB-beker mag verdedigen.

Trainer Frank de Boer paste zijn vertrouwde elftal van de laatste weken op meerdere posities aan. Lasse Schöne, Lucas Andersen en Niklas Moisander ontbraken net als doelman Jasper Cillessen in de basisformatie van de thuisclub. Zij maakten de weg vrij voor Anwar El Ghazi, Jairo Riedewald en Stefano Denswil.

Zonder de genoemde sterkhouders leverde Ajax een wanprestatie in een aardig gevulde ArenA. De club uit de hoofdstad bracht doelman Eloy Room in de hele wedstrijd geen enkele keer serieus in de problemen en had zelfs maar een schot op doel. Ook na rust gaf Ajax de doelpunten cadeau. Een blunderende Veltman stelde Traoré ook in staat om voor de tweede keer te scoren. Na 61 minuten bracht Qazaishvili de marge zelfs op vier doelpunten (0-4).