Minder kijkers voor jubileumeditie dictee

Redactie

Naar de 25e editie van het Groot dictee der Nederlandse taal hebben woensdagavond 722 duizend Nederlanders gekeken. Dat is veel minder dan voorgaande jaren, toen het dictee een miljoen kijkers of meer trok. In de ranglijst van Stichting KijkOnderzoek van best bekeken programma's staat de jubileumeditie van het dictee slechts op de zestiende plek.

Dichter en schrijver Bart Chabot schreef dit jaar de tekst. Chabot zei eerder dat zijn dictee geen onbegrijpelijke woorden zou bevatten. Niettemin moesten de deelnemers zich vastbijten in woorden als kasuaris, brougham, tirailleur, trubbels en perubalsempopulier. De Nederlandse prominenten maakten gemiddeld 31 fouten. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke was met dertien fouten de beste BN'er.

De kersteditie van Surprise Suprise op SBS6 scoorde woensdag ruim een miljoen kijkers, goed voor een achtste plek in de ranglijst van best bekeken programma's. Do, Henny en Airen kregen in deze kerstspecial hulp van onder anderen Gerard Joling, Kim-Lian van der Meij, Sharon Doorson en Patty Brard. Het NOS Journaal trok woensdag de meeste kijkers, bijna 2 miljoen.