Minister Kamp bezoekt gedupeerden bevingen

Redactie

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) heeft woensdagochtend twee Groningse gezinnen bezocht die forse schade hebben geleden aan hun woning als gevolg van aardbevingen. Kamp bezocht eerst een woning in Slochteren waar hard wordt gewerkt aan herstel van bevingsschade. Het gezin dat er woont, woont tijdelijk ergens anders. Later ging hij op bezoek bij een gezin in Woltersum, dat schade heeft en graag wil verhuizen.

De beide huishoudens zijn door de burgemeesters van de dorpen geselecteerd. Volgens Kamp is hun situatie illustratief voor het hele probleem met de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. "We kennen deze problemen, maar het is ook goed om hier in alle rust met de mensen zelf over te praten", zei Kamp. "We nemen hier ruim de tijd voor en willen weten waar de gedupeerden allemaal mee te maken krijgen en tegenaan lopen."

De minister is woensdag in Groningen om de problemen rond de aardbevingen te bespreken. Hij gaat na de huisbezoeken ook nog met andere gedupeerden in gesprek en heeft een overleg met bestuurders van de stad Groningen.

Dinsdag maakte de bewindsman bekend dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub en dat was al een vermindering. Het betekent dat er komend jaar zevenhonderd miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.