Bioscopen buigen voor terroristen

Danny

De Nederlandse bioscoopexploitanten kunnen nog niet zeggen of zij de Amerikaanse komedie The Interview gaan draaien. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal grote concerns met Nederlandse bioscopen. De film ligt onder vuur na dreigementen van een groep hackers terroristen. Zij hebben dinsdag bekendgemaakt een aanslag te plannen op een première of een theater waar de film wordt vertoond. De leider van Noord-Korea noemde de film eerder al een 'act of war' en dreigde met 'genadeloze vergelding'.

Diverse Amerikaanse exploitanten hebben al aangegeven The Interview daarom niet te gaan vertonen. Ook is een grote première in New York afgelast. "Wij gaan daar vandaag over praten", zegt directeur Lauge Nielsen van Pathé, de grootste exploitant van Nederland.

Directeur Ron Sterk van JT Bioscopen weet ook nog niet wat zijn theaters gaan doen. "De Nederlandse exploitanten hebben de film ook nog niet kunnen zien", voegt hij daar aan toe. Een woordvoerder van Wolff stelt geschrokken te zijn van het nieuws. "We gaan vandaag ruggespraak houden over de zaak met ons moederbedrijf in België en Sony Nederland."

The Interview, met in de hoofdrollen Seth Rogen en James Franco, is een komedie over twee journalisten die door de CIA worden ingehuurd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-Un te vermoorden. Een groep hackers die eind november een grote cyberaanval pleegden op Sony, uitten dinsdag hun dreigementen en trokken zelfs een vergelijking met 9/11. Door de cyberaanval ligt niet alleen een groot aantal films van Sony op straat, maar ook allerlei gevoelige informatie zoals salarissen, vertrouwelijke e-mailcorrespondentie en adressen van sterren.

Sony heeft in de VS laten weten dat bioscopen zelf de keuze moeten maken of ze The Interview willen vertonen. Distributeur Universal, die in Nederland de films van Sony uitbrengt, was woensdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.


De redband trailer