Merkel belt Poetin over Oekra´ne

Redactie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdagavond telefonisch contact gehad met de Russische president Vladimir Poetin. De twee leiders spraken over mogelijke stappen om een alomvattend staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne tot stand te brengen. Aan het telefoongesprek namen ook de Franse president François Hollande en de Oekraïense president Petro Porosjenko deel.

De regeringsleiders waren het er over eens dat meer humanitaire hulp absoluut noodzakelijk is in de gebieden in het oosten van het land die in handen van de rebellen zijn. Ook Oekraïne zelf moet humanitaire hulp gaan leveren.

Het telefoongesprek had plaats terwijl Poetin in eigen land aan een valutacrisis het hoofd moet bieden. De Russische roebel is de afgelopen tijd hard onderuit gegaan. Woensdagochtend opende de koers vier procent lager en sinds januari is de waarde van de roebel al met vijftig procent gedaald. Samen met de Oekraïense hryvna is de roebel een van de zwakste munten ter wereld. Volgens Moskou probeert het Westen Rusland om politieke redenen in de portemonnee te raken.