Politie heeft nieuw speelpakje

static

Het nieuwe uniform voor agenten op straat wordt vrijdag officieel gepresenteerd in Maastricht. Limburgse agenten dragen vanaf dinsdag als eersten het nieuwe uniform. Eind december moeten 32.500 politiemensen in het nieuw zijn gestoken. Het nieuwe uniform is voorlopig alleen bedoeld voor agenten die echt op straat werken.

Het nieuwe politietenue ziet er stoerder uit dan de oude variant. De broek heeft zakken op de bovenbenen, een polo met lange en korte mouw, een cap, hoge schoenen en een jas voor elk weertype. Het heeft enkele kenmerkende gele elementen, net als het vorig jaar geïntroduceerde uniform voor de mobiele eenheid.

Tot het oude uniform behoorden onder meer een blauwe pantalon met wit overhemd, stropdas en de bekende politiepet. Het doet, met enkele aanpassingen, al twintig jaar dienst.

Het nieuwe tenue is volgens de politie opvallend, modern en past beter bij het politiewerk van nu. "Het oude uniform ging al een hele tijd mee en is voor werk op straat steeds minder geschikt. We zijn nu toch meer gewend aan kleding waarin we makkelijker kunnen bewegen", vertelt een politiewoordvoerder.

Het nieuwe pak is steviger en meer toegesneden op het werk op straat. Agenten bewegen er volgens de woordvoerder gemakkelijker in. Problemen zoals met het nieuwe uniform voor de mobiele eenheid verwacht de politie niet. Dat uniform moest worden aangepast omdat de pakken te warm bleken, zo bleek eind vorig jaar.

"We gaan ervan uit dat we nu een uniform hebben waar iedereen goed mee uit de voeten kan en dat comfortabel is", zegt de woordvoerder over het nieuwe zogeheten operationeel uniform. "Het is uitgebreid getest. We denken dat de overgrote meerderheid van de agenten zich hier goed in voelt, al kunnen we nooit met honderd procent zekerheid zeggen dat er geen problemen opduiken."

Het oude uniform verdwijnt niet helemaal. Politiemedewerkers achter de balie dragen het bijvoorbeeld nog wel, evenals woordvoerders op televisie.