'Europa rechtsaf, Anti-Europa grote winnaar'

Harry

De overwinningen van de anti-Europese partijen bij de verkiezingen staan maandag centraal in de ochtendkranten. 'Europa rechtsaf', zo schrijft De Telegraaf. 'Anti-Europa grote winnaar', concludeert ook de Volkskrant.

Daarbij staan foto's afgebeeld van eurosceptici als Heinz-Christian Strache uit Oostenrijk (FPÖ), de Duitser Bernd Lucke (AfD), Marine Le Pen uit Frankrijk (FN), de Brit Nigel Farage (UKIP) en de Deen Morten Messerschmidt (DF).

Eurosceptici achten de tijd rijp voor een totaal andere EU, legt de Volkskrant uit. "De eurosceptici blijven met iets minder dan 30 procent van de stemmen in het europarlement niettemin ver achter bij de pro-Europese fracties van de christen- en sociaaldemocraten, liberalen en groenen - samen goed voor ruim 70 procent van de zetels."

De Telegraaf schrijft: "De anti-Europese krachten binnen de Europese Unie zijn sterker geworden. Vooral in Frankrijk is er sprake van een ware politieke aardverschuiving."

Het AD kopt: 'Nee tegen Europa wint fors'. "In bijna alle lidstaten veroverden extremisten, populisten en eurosceptici zetels op de klassieke middenpartijen. Van de 751 zetels gaan in Brussel zo'n 143 naar anti-Europese partijen. Dat is een ruime verdubbeling."

Trouw kiest voor 'Front National zet Europa o z'n kop' en schrijft verder: "De rechtse eurosceptici in de grote EU-landen Frankrijk en Groot-Brittannië hebben grote overwinningen geboekt in de Europese verkiezingen. Samen met geestverwanten in andere landen slagen ze er echter niet in de dominante positie van de traditionele centrum-partijen in het Europees Parlement in gevaar te brengen."

NRC Next schrijft juist 'Bye bye Europa? Dat valt wel mee'. Met als uitleg: "Europa heeft minder eurosceptisch gestemd dan verwacht."