64.000 klachten na eerste examenweek

Redactie

Scholieren hebben in de eerste week van de eindexamens massaal geklaagd over de toetsen die ze moesten maken. Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) waren vrijdag rond 18.45 uur 64.000 klachten binnengekomen.

Het LAKS weet niet of er meer of minder wordt geklaagd dan andere jaren, omdat het examenrooster elk jaar anders is. Het examen Nederlands voor het vwo heeft nog altijd het grootste aantal klachten opgeleverd: inmiddels ruim negenduizend.

Ook havisten en vmbo'ers klaagden veel over het examen Nederlands. Ook opvallend noemt een woordvoerder van het LAKS het aantal klachten over het vwo-examen management en organisatie. Havisten klaagden vooral over het examen wiskunde A.

De meeste klachten gaan over de moeilijkheidsgraad van de examens, maar er komen ook opmerkelijke klachten binnen. "Zo werd vandaag door scholieren die last hadden van djembélessen die in de buurt van de examenzaal werden gegeven." Eerder deze week klaagde een jongen omdat hij achter een leerling moest zitten die een grote puist in zijn nek had.

Het LAKS ontving ook klachten van leerlingen van de school in Almere, waar dinsdag gemaakte examens werden gestolen. "Maar dat hield al snel op, omdat al snel duidelijk werd waar de scholieren aan toe zijn", aldus de zegsvrouw.

Vorig jaar kwamen in totaal zo'n 147.000 klachten binnen bij de klachtenlijn.