Voormalig Ferrari-engineer Stepney (56) overleden

Peterselieman

Vandaag is voormalig Ferrari-engineer Nigel Stepney overleden. De Brit kwam in eigen land om het leven door een botsing met een vrachtwagen. Hij is 56 jaar oud geworden.

Stepney was in het verleden een grote naam in de Formule 1. Hij begon zijn loopbaan in de touring cars, maar stapte daarna over naar de F1 waar bij voor Shadow, Lotus (onder andere Ayrton Senna) en Benetton (Nelson Piquet en de piepjone Michael Schumacher) werkte. De Brit ging in 1992 naar Ferrari en boekte daar grote successen.

Kort na de komst van Stepney trok Ferrari Jean Todt van Peugeot aan. Onder de Franse teambaas moest de Brit ervoor zorgen dat Ferrari een gestroomlijnd team werd dat betrouwbaarheid hoog in het vaandel had staan. Stepney speelde hier een belangrijke rol in en samen met Schumacher werd vanaf 2000 vijfmaal achter elkaar de wereldtitel behaald. Het leverde hem onder meer de baan van hoofd prestatieontwikkeling op.

Toch zal er altijd een negatief randje aan de naam Stepney kleven. In 2007 werd hij ontslagen door Ferrari nadat zijn naam opdook in het spygateschandaal. Tekeningen van de Ferrari doken destijds op bij McLaren en later zou in Monaco in de benzinetank van Felipe Massa een wit poeder gevonden zijn. Het kostte de Brit zijn positie in de Formule 1. Later dook hij nog op in het World Endurance Championship en in de Blancpain GT series.

Nigel Stepney (PRO SHOTS/ACTION IMAGES)
Nigel Stepney (PRO SHOTS/ACTION IMAGES)