Brandstichter Helmond moet direct in behandeling

Redactie

Een 37-jarige man uit Helmond die afgelopen januari opzettelijk brandstichtte in zijn woning moet zich direct laten behandelen en begeleid gaan wonen. Dat heeft de rechtbank Den Bosch vrijdag bepaald. De man kreeg ook een gevangenisstraf opgelegd, maar hij hoeft niet de cel in vanwege zijn lange voorarrest.

De rechter neemt het de Helmonder kwalijk dat hij omwonenden in levensgevaar heeft gebracht. De man sprenkelde benzine in zijn huis en stak dit in brand. Toen hij zijn aansteker bij de benzine hield, ontplofte de boel echter. Een raamkozijn en glasscherven kwamen op de straat terecht, en er was schade aan twee aangrenzende woningen en geparkeerde auto's.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf geëist van een jaar, met een proeftijd van drie jaar. Maar volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat de man opzettelijk een ontploffing wilde veroorzaken. Hij is hiervoor dan ook vrijgesproken.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met zijn zelfmoordgedachten en niet stilstond bij de mogelijke gevolgen van de brandstichting. Uit rapportages van de psychiater en psycholoog blijkt dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Een langere gevangenisstraf dan het voorarrest van de verdachte heeft volgens de rechter dan ook geen meerwaarde.