200.000 studenten melden zich voor studie

Redactie

Zo'n tweehonderdduizend aankomende studenten hebben zich tot 1 mei aangemeld voor een studie aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Dat meldt het ministerie van Onderwijs vrijdag. Deze studenten moeten nu een 'studiekeuzecheck' gaan doen om te kijken of ze de juiste opleiding hebben gekozen.

Het is de eerste keer dat universiteiten en hogescholen een dergelijke methode hanteren. Voorheen konden studenten zich nog tot 1 oktober aanmelden. Studies zonder numerus fixus, lieten studenten die aan de gestelde eisen voldeden dan automatisch toe.

"Studenten die zich nu nog willen aanmelden, kunnen geweigerd worden", laat een woordvoerder weten. "Met deze methode willen we ervoor zorgen dat minder mensen uitvallen omdat ze een bewustere studiekeuze maken."

Tot nu toe lijken er weinig studenten buiten de boot te zijn gevallen. "Voorheen konden studenten zich nog tot 1 oktober aanmelden en vorig jaar hebben ruim 191.000 studenten dat gedaan", meldt de zegsman. "Nu hebben voor 1 mei meer studenten dat gedaan, dus we zijn tot nu toe erg positief over het verloop van de nieuwe regeling."

Mocht de uitkomst van de studiekeuzecheck, die onder meer bestaat uit een dag proefstuderen en het maken van proeftentamens, uitwijzen dat de student niet geschikt lijkt voor de studie, dan kan de instelling de student adviseren een andere studie te kiezen. De instelling kan de student niet weigeren, tenzij hij niet mee wil doen met de studiekeuzeactiviteiten.