Geen vervolging voor brokkenpiloot boven Wassenaar

Harry

De piloot die in september 2012 ter hoogte van Wassenaar met zijn Cessna in botsing kwam met een reclamevliegtuigje wordt niet vervolgd. Hij heeft een schikking van duizend euro getroffen met justitie, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De piloot had beter moeten opletten en is schuldig aan het ongeval, vindt het OM. Maar omdat de vliegenier zelf ook flink is geschrokken en in levensgevaar was, is gekozen voor een schikking.

Vanuit de Cessna werden foto- en filmopnames gemaakt van een vliegtuigje met reclame erachter. Plotseling raakte de Cessna met zijn rechter wiel de vleugel van een derde vliegtuigje, ook met een reclamesleep.

De piloot heeft verteld dat hij het vliegtuig onder hem niet heeft gezien door de schittering van de zon in het water en de hoge stand van de neus van zijn toestel. Het OM meent dat hij, juist vanwege zijn beperkte zicht, meer had moeten doen om beter zicht te krijgen.

De twee toestellen zouden zo'n tien seconden aan elkaar vast hebben gezeten en tijdens pogingen los te komen flink zijn gedaald. Uiteindelijk konden de piloten van elkaar loskomen. Niemand raakte gewond, wel liepen beide toestellen schade op.

Piloten in de kleine luchtvaart vliegen vooral op zicht. Daarbij geldt het zogeheten 'see and avoid'-principe: zij moeten goed uitkijken naar ander vliegverkeer en zo nodig uitwijken.