'Tarantino kan Star Wars-acteur Hamill redden'

Vincent (vinnypassy)

Regisseur Quentin Tarantino zou eigenlijk Luke Skywalker-acteur Mark Hamill moeten vragen voor een filmrol. Dat zegt Matthijs Kleyn, presentator van Veronica Film, tegen Novum Nieuws. "Hamill heeft toch de Amerikaanse versie van het Swiebertje-syndroom, terwijl hij eigenlijk een fantastische acteur is. Een rol in een Tarantino-film zou hem weer helemaal op de kaart zetten, net als John Travolta destijds met Pulp Fiction."

De inmiddels 62-jarige Hamill wist na zijn optreden als de titulaire jedi in Return of the Jedi uit 1983 geen grote filmrol te bemachtigen. Hij gaat daarom door het leven als 'die acteur die Luke Skywalker speelde', net zoals Joop Doderer zijn leven lang werd vereenzelvigd met zijn bekendste rol als landloper Swiebertje.

"Maar hij heeft nog wel een glansrijke carrière als stemacteur", zegt Kleyn. "Hij is te horen in heel veel computerspellen en als The Joker in een animatieserie. Dat doet hij fantastisch."

De 34-jarige Kleyn, die naar eigen zeggen zowat is opgegroeid met Star Wars, is dan ook dolenthousiast dat Hamill zijn rol als Skywalker weer oppakt in Episode VII, zoals dinsdagavond werd onthuld. "Hij is inmiddels een enorme meesterjedi, dus ik hoop dat we wat acteerwerk van hem te zien krijgen. Wat mij betreft zit hij ook in Episodes VIII en IX, die er vast ook komen."

Ook de twee grootste Star Wars-fanclubs van Nederland zijn zeer te spreken over de terugkeer van de oude garde in de nieuwe film. Naast Hamill pakken immers ook Harrison Ford en Carrie Fisher hun oude rollen weer op als Han Solo en Leia Organa.

"Het zit er natuurlijk dik in dat die twee inmiddels zijn getrouwd en kinderen hebben", zegt Patrick Keuris van Deathstar.nl. "Waarschijnlijk speelt Daisy Ridley hun dochter."

Dinsdag werd ook bekend dat enkele nieuwe acteurs zich bij de cast van Episode VII voegen. Onder de nieuwkomers zijn relatief onbekende talenten als Ridley en Domhnall Gleeson, maar ook acteurs met een grotere staat van dienst als Gollum-acteur Andy Serkis en zelfs de 85-jarige veteraan Max von Sydow.

Puck Barendregt van Dutch Garrison, als vrouwelijke Star Wars-fanaat een zeldzaam fenomeen in het heelal, heeft grote hoop voor de Zweedse Von Sydow. "Ik denk dat hij de nieuwe Grand Moff wordt, een aanvoerder van de overblijfselen van het duistere Keizerrijk. De producenten lieten onlangs weten dat de boeken over Star Wars, die na de films verschenen, niet meer leidend zijn. Dus alles ligt weer helemaal open."

Keuris hoopt alleen vurig dat Von Sydow geen actiepersonage gaat vertolken. "Dat hebben we gezien met Christopher Lee, die de duistere jedi Count Dooku speelde. Dat personage was vet maar je moet een hoogbejaarde man geen salto's laten maken. Zo'n digitaal opgeplakt oud gezicht op een stuntman is toch een beetje kolderiek. Nee, dan liever een rol als geslepen senator."

Al geruime tijd gaan geruchten dat Han Solo in de nieuwe film het leven laat. De inmiddels 71-jarige Ford liet in de jaren tachtig al weten dat hij het personage graag had zien sterven, omdat zijn verhaal na drie films wel was verteld. Barendregt ziet die plotontwikkeling met angst en beven tegemoet. "Ik zou het vreselijk vinden. Ik respecteer de keus van de makers, maar ik zou snikkend de bioscoop verlaten."

Kleyn denkt dat het inderdaad tijd is dat Solo zijn einde gaat beleven. "Je loopt dan alleen wel het risico dat Han al binnen een kwartier de pijp uit gaat, dat blijkt dat ze Ford alleen maar hebben gebruikt voor de marketingcampagne. Even snel een zak met geld binnen harken en dan wegwezen. Dat gebeurt helaas wel vaker bij vervolgfilms."


'Tarantino kan Star Wars-acteur Hamill redden' (Foto: Novum)