Parket in Donetsk bezet

Harry

Antiregeringsdemonstranten hebben donderdag het parket in de Oekraïense stad Donetsk bezet. Ze haalden de Oekraïense vlag neer en hesen die van de 'Volksrepubliek Donetsk'. Leden van de oproerpolitie die het gebouw bewaakten probeerden de menigte tevergeefs op afstand te houden. Ze werden overmeesterd, geslagen en door kinderen uitgejoeld.

Donetsk was de machtsbasis van de vroegere pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, die in februari na maandenlange protesten in de hoofdstad Kiev werd afgezet. Tegenstanders van de nieuwe regering hebben in een stuk of twaalf steden en plaatsen in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen bezet. Ook zijn regeringsgezinde politici ontvoerd. De nationalistische partij Svoboda berichtte dat een lokale partijleider in Kostiantinivka, 65 kilometer ten noorden van Donetsk, belagers in zijn woning eerst nog van zich af wist te slaan, maar later alsnog werd meegenomen terwijl hij aan het bellen was om hulp.

Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov heeft twee keer 'antiterreuroperaties' aangekondigd in de regio, maar geeft toe dat leger en politie machteloos zijn. Donderdag kondigde Toertsjinov herinvoering van de militaire dienstplicht aan. Hij noemde dit nodig in het licht van 'dreigende inbreuken op de territoriale integriteit van Oekraïne en inmenging van Rusland in de binnenlandse aangelegenheden van Oekraïne'. Vorig jaar nog had Oekraïne besloten de dienstplicht af te schaffen en over te gaan op een vrijwilligersleger.

Moskou heeft gewaarschuwd dat de Oekraïense veiligheidsdiensten geen geweld moeten gebruiken tegen burgers. In een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet de Russische president Vladimir Poetin weten dat de terugtrekking van legereenheden uit het zuiden en oosten van Oekraïne 'hoofdzaak' was. Merkel belde Poetin om hem te vragen 'zijn invloed aan te wenden' om de vrijlating te bewerkstelligen van een groep waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die door gewapende pro-Russische militieleden gegijzeld worden in Slovjansk.