'Truckdieven sterven snel'

Harry

De vrachtwagen met zwaar radioactief materiaal die maandag in Mexico werd gestolen, is woensdag teruggevonden. Ook het materiaal, kobalt-60, dat wordt gebruikt bij de behandeling van kanker, is terecht. Het werd opgespoord in de buurt van de door de dieven achtergelaten truck.

De dieven hebben de container evenwel opengebroken en lopen volgens de autoriteiten nu het risico binnen enkele dagen aan de gevolgen daarvan te overlijden. De vrachtwagen werd maandag gestolen en was vanuit Tijuana onderweg naar een opslagplaats voor kernafval. De diefstal had plaats bij Tepojaco, een dorp in de buurt van Mexico-Stad.

Het IAEA meldde dinsdag dat verwijdering of zelfs maar beschadiging van het beschermende omhulsel levensgevaarlijk is. De Mexicaanse autoriteiten breken zich nu het hoofd over de vraag hoe het radioactieve materiaal veilig te stellen. Daar zullen vermoedelijk enige dagen mee gemoeid zijn. Eenheden van het leger en de politie houden de wacht om te voorkomen dat onbevoegden zich in de buurt van het materiaal begeven.