Gingrich: Palestijnen zijn verzonnen volk

Mick (Philosocles)

Newt Gingrich, een van de Republikeinse kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar, lijkt er weinig voor te voelen om een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te steunen. Hij stelt dat het Palestijnse volk is verzonnen.

De leiding van dat 'verzonnen volk' zou er voornamelijk op uit zijn om Israël te vernietigen, aldus Gingrich in een interview met de Amerikaanse tv-zender The Jewish Channel. Die wens zou worden gekoesterd door zowel de radicale Hamas-beweging die de scepter zwaait in Gaza, als de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas, die op de Westoever de dienst uitmaakt.

Newt Gingrich (foto: Gage Skidmore, licentie: CC BY-SA)Laatstgenoemde wordt door de regering van president Barack Obama als legitieme gesprekspartner beschouwd. Hamas wordt door het Witte Huis als terreurbeweging aangemerkt.

Gingrich zegt dat er 'nooit een staat Palestina is geweest' en dat de mensen die worden aangeduid als Palestijnen 'eigenlijk Arabieren zijn'. Hij is het dan ook niet eens met het beleid van Washington, dat de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat steunt. Momenteel leidt Gingrich in de peilingen om het volgend jaar tegen Obama op te nemen.