China wil meer importeren

Redactie

China is niet uit op een groot handelsoverschot en wil de komende jaren de import meer in evenwicht brengen met zijn export. Dit moet bedrijven in de hele wereld 'enorme mogelijkheden' bieden om hun producten aan honderden miljoenen Chinese consumenten te slijten. Het zou in de komende vijf jaar gaan om meer dan zes biljoen euro. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao zondag gezegd op een forum waar werd stilgestaan bij de tiende verjaardag van de toetreding van China tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

Hu zei dat China en mensen over de hele wereld profijt hebben gehad van het Chinese WTO-lidmaatschap. Hij zei dat China de binnenlandse bestedingen wil stimuleren. "De wereld van vandaag is open. Alleen door hervormingen door te voeren en ons open te stellen, kunnen wij vooruitgang blijven boeken bij het oplossen van de problemen die zich in de loop van de ontwikkeling voordoen", zei Hu.

De Chinese president drong er bij andere landen op aan China's status als vrijemarkteconomie te erkennen en beperkingen op de export van technisch hoogwaardige goederen naar China te versoepelen. Hij zei dat China voor grote uitdagingen staat, zoals een onevenwichtige en niet duurzame ontwikkeling en grotere druk op zijn hulpbronnen en het milieu, en dat China's innovatievermogen en internationale concurrentiekracht niet bijzonder groot zijn.

"Door de markt verder open te stellen en geavanceerde technologieën te importeren, zullen wij de internationale concurrentiekracht van de fabricagesector vergroten en de traditionele fabricage opstuwen naar het hogere einde van de waardeketen", zei Hu. Ook zal China de ontwikkeling van zijn dienstensector versnellen, de landbouwsector efficiënter maken en zich toeleggen op milieuvriendelijke ontwikkeling, aldus de Chinese president.