Iran geeft neergehaalde drone niet terug

Redactie

Iran is niet van plan een door zijn strijdkrachten neergehaald onbemand Amerikaans vliegtuigje aan de Verenigde Staten terug te geven. Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal Hossein Salami, zondag gezegd.

Salami noemde de schending van het Iraanse luchtruim een 'vijandige daad' die een 'groter' antwoord verdient. Hij liet in het midden wat hij daar precies mee bedoelde.

De Iraanse staatstelevisie toonde afgelopen donderdag beelden van de drone, een RQ-170 Sentinel. Het onbemande vliegtuigje werd ontdekt boven de oostelijke stad Kashmar, 225 kilometer van de grens met Afghanistan. De Amerikanen hebben toegegeven dat de drone verloren is gegaan. Zij zeggen dat het toestel niet is neergehaald, noch met behulp van elektronica of cybertechnologie aan de grond is gezet.

Salami wilde niet zeggen hoe de Sentinel in Iraans bezit is gekomen. "Iran behoort tot de weinige landen die over de modernste technologie op het gebied van onbemande vliegtuigen beschikken. De technologiekloof tussen Iran en de VS is niet groot. Een partij die wint in een spionagegevecht onthult zijn methoden niet", zei hij.


Iran geeft neergehaalde drone niet terug (Foto: Novum)