Steunfonds voor gedaagde huisarts

Redactie

Huisarts Hans van der Linde uit Cappelle aan den IJssel die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de rechter is gedaagd, krijgt in het proces financiële hulp van een nieuw steunfonds. Dat hebben initiatiefnemers Rien Vermeulen en Joop Bouma zondag bekendgemaakt.

Het RIVM wil dat Van der Linde zijn sceptische uitlating over het nut van het griepvaccin intrekt. Hij zou 'ongegrond en welbewust' het vertrouwen van de bevolking in het RIVM schaden. Dat zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor het rijksvaccinatieprogramma.

Zonder hulp van derden kan Van der Linde volgens Vermeulen, hoogleraar neurologie en verbonden aan het AMC in Amsterdam, en Bouma, journalist van Trouw, 'geen adequate rechtsbijstand inhuren'. "In dat geval is hij genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien. Per saldo zou dit betekenen dat het RIVM een kritische huisarts de mond heeft gesnoerd."

De twee hebben daarom het fonds Steun Huisarts in Proces opgericht. Volgens de initiatiefnemers gaat het in deze zaak om vrijheid van meningsuiting.