Oranje wint brons op Champions Trophy

Peterselieman

De Nederlandse hockeymannen hebben op de Champions Trophy de bronzen medaille veroverd. Nieuw-Zeeland werd in een spannende wedstrijd met 5-3 verslagen. Het gastland maakte vijf minuten voor tijd voor de derde keer een achterstand ongedaan, maar capituleerde door treffers in de 67e en 69e minuut van Bob de Voogd en Billy Bakker.

Oranje had het betere van het spel in de openingsfase en kwam na vijf minuten verdiend op voorsprong via Jeroen Hertzberger. Daarna nam Nieuw-Zeeland evenwel het initiatief over en halverwege de eerste helft viel de gelijkmaker. Teun de Nooijer bezorgde Nederland in de 28e minuut een nieuwe voorsprong, maar opnieuw bracht het gastland de score in evenwicht.

In een hectische en fysieke tweede helft zette Mink van der Weerden de ploeg van bondscoach Paul van Ass uit een strafcorner op 3-2. Nadat Nieuw-Zeeland voor de derde keer op gelijke hoogte was gekomen besliste Oranje het duel in de slotfase. De Voogd en Bakker profiteerden van risico's die de opponent nam.

Het was de zevende keer dat Nederland brons won op de Champions Trophy, een record. Het toernooi werd acht keer door Nederland gewonnen.

Australië schreef voor de vierde achtereenvolgende keer het toernooi op zijn naam. In de finale was de recordkampioen met 1-0 te sterk voor Spanje. Eddie Ockenden maakte in de tweede helft het enige doelpunt.