Achterban PVV mordicus tegen bezuinigingen

bennootje

Driekwart van de achterban van de PVV is tegen steun aan extra bezuinigingen. De PVV-stemmers vinden dat de gedoogpartij niet aan de nieuwe bezuinigingsronde moet meedoen. De partij heeft al meerdere keren aangegeven weinig te voelen voor extra bezuinigingen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De achterban van de coalitiepartijen VVD en CDA en van de PVV laat weinig mogelijkheden om de verwachte zes tot tien miljard euro extra te bezuinigen. Kortingen op cultuursubsidies, ontwikkelingshulp en de salarissen van ambtenaren roepen de minste weerstand op bij de kiezers van de drie partijen.

Opvallend is dat het verlagen van de hypotheekrenteaftrek door de meeste mensen niet meer onacceptabel wordt geacht, evenals het direct verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Minder dan een derde van de ondervraagden noemt die ingrepen als gevraagd wordt waar absoluut niet op mag worden bezuinigd.

Flinke verhogingen van het eigen risico van de ziektekostenverzekering, het verlagen van de AOW en verhoging van de accijnzen op benzine zijn wél onacceptabel. Acht op de tien tot zes op de tien vinden dat niet kunnen.