Nederlander zag Griekse problemen in 2009 al

Redactie

Een Nederlander die bij het Internationaal Monetair Fonds werkt waarschuwde in een rapport in 2009 al dat de situatie Griekenland uit de hand loopt. Na klachten van Griekenland werd het rapport van Rob Traa echter afgezwakt, schrijft de New York Times zondag.

In een eerdere versie waarschuwde Traa voor de kans dat Athene zijn verplichtingen niet meer kan nakomen, met rampzalige consequenties voor heel Europa. Het opmerkelijke aan de zaak is volgens de krant dat de aanpassing van het rapport er slechts een van vele is.

Er zou sprake zijn van een grootschalig patroon van ontkenning waardoor Griekenland zo lang door kon gaan met slecht beleid. Politici, beleidsmakers en bankiers zouden steeds met oplossingen zijn gekomen die de problemen niet aanpakten, maar lieten voortwoekeren.

Na het rapport dat werd aangepast schreef Traa een rapport waarin wordt geconcludeerd dat Griekenland failliet zou gaan als het een bedrijf was. De nettowaarde van Griekenland schatte hij op 51 miljard euro in de min. Maar omdat de kredietwaardigheid van Griekenland toen nog goed stond aangeschreven, kon het land geld blijven lenen.

De rapporten hebben pas onlangs aandacht gekregen. Een onderzoeksgroep die in opdracht van het IMF de situatie onderzoekt, concludeert uit de rapporten dat het fonds meer had moeten doen om aandacht te vragen voor de problemen in Griekenland.