PvdA wil ook bijdragen aan no-flyzone

Steven (raistlin6)

De PvdA vindt dat Nederland ook moet meedoen aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië. "Dat is wat helpt om te voorkomen dat Gadhafi z'n bevolking uitmoordt", zei PvdA-Kamerlid Frans Timmermans woensdag tijdens een Kamerdebat over de missie in Libië.

Het kabinet wil vooralsnog alleen helpen bij het toezien op het wapenembargo tegen Libië, omdat de NAVO het daarover eens is. De NAVO is verdeeld over een missie die de no-flyzone moet afdwingen. Daarom wil het kabinet daaraan niet meedoen.

Volgens de PvdA is het juist een voordeel als de missie rondom de no-flyzone niet onder NAVO-vlag plaatsvindt. Arabische landen zijn dan eerder geneigd mee te doen, denkt Timmermans. "De NAVO-vlag kan weer het beeld oproepen dat het om een kruistocht tegen de Arabische wereld gaat."

De PvdA wil niet dat er grondtroepen naar Libië gaan. Ook mag het doel van de missie niet de val van het regime van kolonel Moammar Gadhafi zijn. Dat valt buiten de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die het militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt, zegt de PvdA.