Jeugddetentie voor fatale mishandeling Zutphen

Redactie

De 16-jarige Peter V. uit Warnsveld, die met twee anderen terechtstond voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Emiel Pardijs, is woensdag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot twintig maanden jeugddetentie. Ook wordt hij in een jeugdinrichting geplaatst voor een tbs-behandeling.

V. zou de 18-jarige Pardijs in zijn gezicht hebben geslagen en geschopt. Hij zou daarnaast op het lichaam van de jongen zijn gesprongen terwijl hij weerloos op de grond lag. De rechter benadrukte dat het slachtoffer enorm bang moet zijn geweest en veel pijn heeft gehad. "Het geweld tegen Emiel Pardijs is gruwelijk geweest", zei de rechter.

Een 20-jarige man uit Steenderen kreeg vijf maanden cel opgelegd. Deze Ricardo R. bestuurde volgens justitie de auto waarmee Pardijs werd klemgereden. Hij zou het slachtoffer niet hebben geslagen.

Een 18-jarige vrouw uit Baak kreeg naast een werkstraf van tweehonderd uur vijf maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. Tegen haar had justitie vijf maanden jeugddetentie geëist. De straf viel mede lager uit omdat zij volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. De vrouw, Bente P., zou de jongens in de auto hebben opgehitst.

De 18-jarige Pardijs uit Wichmond overleed vorig jaar op 9 mei in het Nijmeegse St. Radboud Ziekenhuis aan zijn verwondingen. Enkele uren voor zijn dood kreeg hij in een café in Zutphen ruzie. Nadat hij op zijn fiets terugreed naar huis, werd hij door zijn belagers met een auto klemgereden en in elkaar geslagen. Na de vechtpartij op de Den Elterweg in Zutphen werd het slachtoffer voor dood achtergelaten op de weg. Een passerende auto heeft hem daarna overreden.