Jemen kondigt noodtoestand af

Redactie

Het parlement van Jemen heeft woensdag op verzoek van president Ali Abdullah Saleh de noodtoestand van kracht laten worden. De noodmaatregelen gelden voor een periode van dertig dagen en geven het leger verregaande bevoegdheden om dissidenten te arresteren en op te sluiten, de grondwet op te schorten, de media te censureren en straatprotesten te verbieden.

Dat het parlement zou instemmen met de maatregelen stond al zo goed als vast, omdat de partij van Saleh de volksvertegenwoordiging domineert. Toch is de beslissing een nieuw signaal dat Saleh van plan is alles in het werk te stellen om aan de macht te blijven en niet te buigen voor de roep om zijn aftreden.

Dinsdag bood de president aan om aan het einde van dit jaar af te treden, maar dit werd door de oppositie verworpen. Onverstandig, meende de president, omdat hierdoor volgens hem een burgeroorlog een stap dichterbij komt.

Helemaal onwaarschijnlijk is dit scenario overigens niet. Diverse legercommandanten hebben zich inmiddels achter de oppositie geschaard, waardoor beide rivaliserende partijen zich nu verzekerd weten van de steun van legereenheden. Saleh heeft de steun verloren van machtige stammenleiders, diverse diplomaten, parlementariërs, gouverneurs en kranten.


Noodtoestand afgekondigd in Jemen (Foto: Novum)