Medvedev op bezoek in Oekra´ne

Redactie

De Russische president Dmitri Medvedev is maandag aangekomen in Oekraïne. Doel van het bezoek is het aanhalen van de banden tussen de twee voormalige Sovjet-buurlanden. De verwachting is dat Medvedev een overeenkomst over de afbakening van de grens en een aantal andere verdragen zal tekenen.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is een groot voorstander van hechtere banden met Rusland en heeft de pogingen van zijn voorganger de invloed van Moskou te verminderen teruggedraaid.

Vorige maand sloot Janoekovitsj een overeenkomst met de Russen om het verblijf van de Russische Zwarte Zeevloot in de havenstad Sebastopol met 25 jaar te verlengen, nadat de huidige overeenkomst in 2017 is afgelopen. In ruil voor de overeenkomst gaf Rusland Oekraïne hoge kortingen op aardgas.

Rusland heeft ook een fusie tussen het Russische gasbedrijf Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz voorgesteld. Het is onwaarschijnlijk dat Medvedev tijdens het bezoek een verdrag over een dergelijke fusie ondertekent.

Medvedev op bezoek in Oekraïne
Medvedev op bezoek in Oekraïne (Foto: Novum)