Goes is gemeente van het jaar

Stefan

Goes is uitgeroepen tot de gemeente van het jaar 2010. Uit onderzoek onder ruim 67 duizend burgers kwam de Zeeuwse plaats als beste uit de bus, zo werd maandag in Apeldoorn bekendgemaakt.

De verkiezing werd georganiseerd door Q&A Research & Consultancy. De gemeenten zijn door hun inwoners beoordeeld op punten als veiligheid, winkelaanbod, wonen, verkeer en vervoer, werk, recreatie en dienstverlening. Hoewel alle 431 gemeenten langs de meetlat zijn gelegd, kregen 113 gemeenten voldoende beoordelingen om de representativiteit van het onderzoek te borgen.

Uit het onderzoek valt ook per provincie een winnaar aan te wijzen. In de volgende plaatsen is het volgens de ondervraagden goed toeven: Assen (Drenthe), Dronten (Flevoland), Smallingerland (Friesland), Nijmegen (Gelderland), Groningen (Groningen), Roermond (Limburg), Breda (Noord-Brabant), Heerhugowaard (Noord-Holland), Zwolle (Overijssel), Amersfoort (Utrecht), Goes (Zeeland) en Oud-Beijerland (Zuid-Holland).

Zwaarwegende aspecten zijn woonomgeving, woningaanbod en de prijs-kwaliteitverhouding van de woningen. 'Gezelligheid' wordt ook vaak genoemd. Die wordt met name bepaald door de winkels en terrasjes die in de plaats te vinden zijn. Een kwart van de Nederlanders vindt dat de eigen gemeente in aanmerking komt voor de titel 'Gemeente van het Jaar'

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders tevreden zijn over hun buren. Bijna zestig procent wil geen andere, terwijl zestien procent de buurtjes liever ziet vertrekken. Ook weten inwoners over het algemeen goed wie de burgemeester is. Ruim 85 procent kent hun burgervader. Ongeveer 55 procent vindt deze ambtsdrager ook betrouwbaar. Bijna een op de vijf ondervraagden vindt dat het tijd is voor iemand anders.