[Giro] Mollema: "Voelde me sterk op Terminillo"

Niels (DerMeister)

Bijna niemand durfde te voorspellen wat Bauke Mollema in zijn eerste echte bergrit in een grote ronde waard zou zijn. De 23-jarige Raborenner gaf zondag in de Giro d'Italia op de flanken van de Terminillo zelf het antwoord. In het spoor van toppers als Alexandre Vinokourov en Cadel Evans finishte hij keurig op de dertiende plaats.

Met zijn prestatie op de 1668 meter hoge berg geeft Mollema een goede aanzet om de vervelende smaak van het vorige seizoen, toen hij moest afrekenen met de ziekte van Pfeiffer, weg te spoelen. "Het is lang geleden dat ik me zo sterk heb gevoeld", vertelde de huidige nummer vijftien van het klassement "In ieder geval niet meer sinds mijn zevende plaats in de Ronde van Duitsland van 2008."

Opvallend genoeg voelde de voormalig winnaar van de Ronde van de Toekomst zich aan het begin van de etappe verre van optimaal. "Ik heb gisteren natuurlijk wel een jasje uitgedaan", keek hij terug op de etappe van zaterdag, waarin hij aan de verkeerde kant zat toen het peloton in stukken brak. "Maar gelukkig voelde ik me steeds beter worden."

Dat ondervonden ook de klassementsrenners, die zagen dat de jonge Nederlander lange tijd geen strobreed toegaf. "Ach ja, ik heb gewoon geprobeerd zolang mogelijk aan te haken", bleef hij uitermate nuchter. "En toen het vooraan steeds stil viel en er net voor me iemand demarreerde, probeerde ik even mee te springen." Daarvoor moest de Groninger wel even de tol betalen, maar in de slotmeters reed hij het gaatje dat hij had laten vallen met de favorieten keurig dicht.

Door de sprong die Mollema maakt in het klassement, komt langzaam de witte trui voor beste jongere in beeld. Alleen Richie Porte, Robert Kiserlovski en Valerio Agnoli hebben momenteel iets betere papieren. "Maar ik ben ook afhankelijk van hoe mijn concurrenten het doen. Laat ik alles maar gewoon van dag tot dag bekijken."

Voor de komende dagen lijkt Mollema zich nog niet al te veel zorgen te hoeven maken, maar in de laatste week doemen er enkele loodzware ritten in de Dolomieten op. "Vergelijken daarbij valt de Terminillo nog mee", weet hij. "Maar aan de andere kant ben ik op de echte steile klimmen vaak op mijn best."

Naast Mollema kwamen ook Pieter Weening en Steven Kruiswijk prima voor de dag. Weening finishte op twee minuten en staat veertiende in het klassement, Kruiswijk maakte deel uit van een vroege vluchtgroep en werd pas in de laatste kilometers ingerekend. De Deen Chris Anker Sörensen hield wel stand en won de etappe.