[Upd] Cohen direct weg als burgemeester

Rein (RvLaak)

Job Cohen treedt per direct af als burgervader van Amsterdam. Hij was burgemeester van de hoofdstad sinds 2001.

Vanmorgen zei Wouter Bos in een persconferentie zich niet verkiesbaar te stellen als lijsttrekker van de PvdA bij de aankomende verkiezingen van 9 juni. Toen hem tijdens deze persconferentie gevraagd werd wie zijn opvolger zou worden, gaf Bos aan dat hij Job Cohen als competente opvolger ziet. Cohen had zich eerder al kandidaat gesteld voor deze positie.

Cohen zal vanmiddag om 15:00 uur een persconferentie geven. Deze is live te volgen op RTL-Z.

Update 16:00 uur:

Persconferentie
Zojuist is de persconferentie van Job Cohen afgelopen. Cohen begon zijn persconferentie met de verklaring dat hij zich officieel kandidaat heeft gesteld als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Dit werd met applaus ontvangen.

Hierna prees Cohen Wouter Bos voor zijn werk als lijsttrekker en over de keuze van Bos om zich niet meer kandidaat te stellen, zei Cohen: "Dat zijn overwegingen die ik herken en uitermate respecteer."

Over het neerleggen van zijn functie als burgemeester van Amsterdam, zei hij dat hij de functie 'met hart en ziel' heeft vervuld en dat hij het zeer zal missen.

Verder wijdde de kandidaat-lijsttrekker uit over zijn plannen wanneer hij lijsttrekker zou worden. Cohen benadrukte dat de PvdA vooral met 'iedereen samen moet werken'.Ook 'zal er gesneden moeten worden in de uitgaven van de overheid. Dit zal voor iedereen pijnlijk zijn, zoals ook met de AOW leeftijd'.

Cohen hintte ook op een wens tot een nauwere samenwerking met de EU, met:  "Dus willen wij een Europa dat we kritisch, maar met open ogen toetreden"

Op de vraag of Nederland een hardere aanpak nodig heeft, antwoordde Cohen dat onder zijn leiding Amsterdam 'een stuk veiliger is geworden.' Hij noemde een aantal voorbeelden, waaronder cameratoezicht en buurtcoaches.

Toen Cohen gevraagd werd welke thee hij zou drinken als hij rond de tafel gaat zitten met Geert Wilders, antwoordde hij laconiek: "Ik zal hem vragen welke thee hij lekker vindt."