Hamilton versus Massa

Sally (Tessa)
Het is of Lewis Hamilton van McLaren of Felipe Massa van Ferrari die kampioen van 2008 wordt. En het wordt allemaal beslist in de laatste race van dit jaar aankomend weekend: de Grand Prix van Brazilië.

Met een voorsprong van zeven punten is Hamilton de favoriet, maar zoals vorig jaar op Interlagos duidelijk werd, is alles nog mogelijk. In 2007 was het Kimi Räikkönen die uiteindelijk de race won en Hamilton kon met zijn zevende plaats - die twee punten opleverde - de Fin niet voor blijven in de strijd om de wereldtitel.

Hieronder staat wat Hamilton en Massa nodig hebben voor de titel.

Hamilton is kampioen als:
- hij als vijfde of hoger finisht;
- hij als zesde en Massa als tweede of lager finisht;
- hij als zevende en Massa als tweede of lager finisht;
- hij als achtste en Massa als derde of lager finisht;
- hij geen punten haalt en en Massa als derde of lager finisht.

Massa is kampioen als:
- hij wint en Hamilton als zesde of lager finisht;
- hij tweede wordt en Hamilton als achtste of lager finisht.

Als het tweetal een gelijk aantal punten zou hebben aan het eind van de zondagmiddag (dat gebeurt als Massa wint en Hamilton wordt zesde, of Massa wordt tweede en Hamilton wordt achtste) dan zou Massa de titel winnen omdat hij meer overwinningen heeft behaald (zes tegen Hamilton vijf) of meer tweede plaatsen (drie tegen Hamilton twee).

In het constructeurskampioenschap ligt Ferrari nu elf punten voor op McLaren dat nu 145 punten heeft. Daarmee heeft de Italiaanse renstal een goede uitgangspositie voor de eerste plaats. BMW Sauber ligt tien punten achter op McLaren, en die maakt nog een kans op de tweede plaats. ING Renault staat vast op de vierde plaats: dat team heeft nu 72 punten en kan niet meer ingehaald worden door Toyota, dat op 52 punten staat.