World of Warcraft doorslaggevend bij nieuwe baan

koei
Eind 2004 was Stephen Gillett in de race voor een baan bij Yahoo. Hij had een goed c.v. maar zijn concurrenten hadden dat ook. Uiteindelijk gaf het feit dat hij een van de top guild masters in World of Warcraft was de doorslag.

Gamen wordt meestal beschouwd als een zinloon tijdsverdrijf maar men herkent vaak niet de positieve effecten van het gamen zoals het wijzer worden door ervaring. In de digitale wereld van World of Warcraft is er ruimte genoeg om allerlei dingen uit te proberen door middel van trial and error. Het is niet erg als iets niet lukt want daar leer je van en in de virtuele wereld kunnen fouten niet zulke grote consequenties hebben als in de echte wereld. Vele manieren om dingen goed of fout te doen kunnen geleerd worden in een virtuele wereld. Simulatiegames hebben hun effectiviteit al bewezen. X-Plane, een flightsim, is zelfs gecertificeerd door de Amerikaanse Federal Aviation Administration.

Gillett werd in WoW een succesvolle guild master, wat niet alleen goed leiderschap vereist, maar ook vele andere vaardigheden zoals het beoordelen van mogelijke nieuwe leden, evalueren, een leerlingwezen creŽren en het creŽren van een gezamelijke visie en doel. Al deze vaardigheden komen ook bij een managementfunctie in het echte leven goed van pas en daar heeft Yahoo rekening mee gehouden bij de sollicitatie.

Gillett werkt nu als senior director of engineering operations bij Yahoo. "I used to worry about not having what I needed to get a job done," he says. "Now I think of it like a quest; by being willing to improvise, I can usually find the people and resources I need to accomplish the task." Gilletts verhaal is nu nog uniek, maar in de toekomst zullen er waarschijnlijk steeds meer van zulke verhalen opduiken.Management vaardigheden leren in World of Warcraft