Blizzard bespioneert WoW'ers

Alex (Lexie)
Gamers die World of Warcraft spelen draaien op de achtergrond een stukje software van Blizzard: de 'warden client'. Dit programma wordt gedownload van de Blizzard servers en draait ongeveer iedere 15 seconden. Wat het programma doet is het lezen van iedere DLL die geladen is in de World of Warcraft executable process space. Tot zover niks verontrustends.

Het volgende wat de warden doet is het lezen van titelbalk van ieder openstaand venster. Dit zijn de programma's die niks met het spelen van WoW te maken hebben, maar die gelijktijdig draaien. Denk hierbij aan MSN of een browser die je nog open hebt staan. De warden slaat email adressen op van mensen waarmee je praat via MSN, URL's van websites die je bezoekt en de namen van alle programma's die op dat moment draaien. De informatie die wordt bekeken kan prive informatie bevatten zoals een credit card nummer.

De informatie die verzameld is wordt vergeleken met een lijst van 'banning hashes'. Blizzard wil hier waarschijnlijk mee controleren of je cheat programma's hebt draaien zoals WoW!Inmate. Hierbij wordt echter niet gekeken naar wat het programma daadwerkelijk doet maar alleen naar de naam van het venster. Iets soortgelijks doet de warden met de processen die je hebt lopen.

Het lijkt er dus op dat het programma in eerste instantie bedoeld is om het cheaten in WoW tegen te gaan. Een nobel streven, maar hier wordt met een kanon op een mug geschoten. De privacy van de gamers lijkt hier grondig te worden geschonden om cheaters op te kunnen sporen en of dat ethisch verantwoord en überhaupt legaal is, is nog maar de vraag.